Dzisiaj rano zastałam w lodówce pustki 😉 po krótkiej myśli postanowiłam zrobić puszyste amerykańskie naleśniki, bo mąkę i jakieś mleko zawsze mam.
Pancakes z musem jabłkowym robi się szybko a polane słodkim syropem lub podane z karmelizowanymi owcami smakują chyba każdemu. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że są bardziej miękkie i mokre.
Składniki (na 10 małych pankejków):
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki musu jabłkowego (u mnie były to po prostu zmielone w blenderze jabłka z odrobiną cynamonu).
Wykonanie:
Bardzo proste, wystarczy że wymieszasz suche składniki, dodasz mleko i mus jabłkowy, dobrze wszystko wymieszasz. Smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Możesz je podać z karmelizowanymi owocami, jabłkami lub śliwkami, zrobionymi wg tego przepisu.
Smacznego!!!
Cudowne! Po raz pierwszy robiłam pankejki i wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis, szukałam właśnie takich w wersji wegańskiej . Polecam zrobić,jeśli ktoś nie ma syropu tak jak ja, taki krem bananowy. Najpierw pokroić drobno banana, potem do rondelka dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego,gdy już się rozpuszczą włożyć pokrojonego banana i poczekać aż całkowicie się rozpuści cały czas mieszając łyżeczką, by się nie przypaliło. Na koniec dodałam cynamonu i posmarowałam pankejki. Wyszło nieziemsko! Jeszcze raz wielkie dzięki za pyszne śniadanko
Beato, ciesze się że Ci smakowały i dziękuję za pomysł 🙂