Dzisiaj rano zastałam w lodówce pustki 😉 po krótkiej myśli postanowiłam zrobić puszyste amerykańskie naleśniki, bo mąkę i jakieś mleko zawsze mam.

Pancakes z musem jabłkowym robi się szybko a polane słodkim syropem lub podane z karmelizowanymi owcami smakują chyba każdemu. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że są bardziej miękkie i mokre.

Składniki (na 10 małych pankejków):

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki musu jabłkowego (u mnie były to po prostu zmielone w blenderze jabłka z odrobiną cynamonu).

Wykonanie:

Bardzo proste, wystarczy że wymieszasz suche składniki, dodasz mleko i mus jabłkowy, dobrze wszystko wymieszasz. Smaż na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Możesz je podać z karmelizowanymi owocami, jabłkami lub śliwkami, zrobionymi wg tego przepisu.

pancakes z museum jabłkowym

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

  1. Cudowne! Po raz pierwszy robiłam pankejki i wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis, szukałam właśnie takich w wersji wegańskiej . Polecam zrobić,jeśli ktoś nie ma syropu tak jak ja, taki krem bananowy. Najpierw pokroić drobno banana, potem do rondelka dodać 2 łyżeczki oleju kokosowego,gdy już się rozpuszczą włożyć pokrojonego banana i poczekać aż całkowicie się rozpuści cały czas mieszając łyżeczką, by się nie przypaliło. Na koniec dodałam cynamonu i posmarowałam pankejki. Wyszło nieziemsko! Jeszcze raz wielkie dzięki za pyszne śniadanko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *