Krem z dyni i marchewki – post dr Dąbrowskiej

Zupy na poście dr Dąbrowskiej są proste do zrobienia i bardzo pyszne. Muszą być również syte. Taki jest właśnie krem z dyni i marchewki.

 

 

Jeśli śledzisz mój fanpage wiesz, że już wkrótce będzie dostępny mój e-book z 42 zupami wykonanymi zgodnie z zasadami postu dr Dąbrowskiej, jeśli nie zapisz się na subskrypcję, bo na pewno wyślę wiadomość o nim wszystkim zapisanym.

 

Składniki:

  •  ok 200 g dyni,
  •  ok 200 g marchwi,
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Umyj i obierz warzywa. Pokrój marchew w nieduże kawałki, dynie w większe. Kształty i wielkość są dowolne, ale pamiętaj że dynia gotuje się dużo szybciej niż marchewka.

Wrzuć warzywa do garnka, zalej je wodą – niewiele ponad ich poziom, dodaj szczyptę soli, 1/4 łyżeczki cynamonu, gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Zmiel warzywa na gładki krem, przypraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną mielonego imbiru oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

To zupa w sam raz na tą porę, zaczął się już sezon na dynie, marchewki są dojrzałe i pyszne a przyprawy użyte w zupie są rozgrzewające i nadają tej prostej zupie charakteru oraz dobrze rozgrzewają co jest ważne w trakcie postu dr Dąbrowskiej.

 

krem z dyni i marchewki

Smacznego!!!

Więcej o poście przeczytasz w zakładce dieta dr Dąbrowskiej 🙂

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *