Lubię wykorzystywać różne rodzaje mąk w kuchni, dzisiaj zrobiłam bezglutenowe kukurydziane pankejki, przy okazji czekoladowe 🙂 Można je też zrobić z mąki pszennej, będą wtedy inne bardziej mokre bo kukurydziane są dosyć suche.
Składniki (na 5 szt):
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-3 łyżki cukru (dałam 4 łyżki erytrolu),
- 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam napoju owisano – kokosowego AMANDIN),
- ew. 1 zmiksowany banan,
- owoce.
Wykonanie:
Połączyć w misce suche składniki, dodać do nich napój, dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię bez oleju z powłoką nieprzywieralną nalewamy łyżką ciasto. Smażymy aż zacznie się ścinać na wierzchu, przekładamy łopatką na drugą stronę, smażymy jeszcze chwilę. Po zdjęciu z patelni polewamy je zmiksowanym bananem, dekorujemy owocami i zjadamy. Nie spodziewajcie się, że z mąki kukurydzianej otrzymacie takie same w smaku naleśniki jak ze zwykłej, będą bardziej suche, szczególnie, że są smażone bez dodatku oleju, ale polane sosem będą bardziej wilgotne 🙂
Smacznego !!!
Mleko AMANDIN, mam dzięki uprzejmości firmy VEGAMARKET, jest bardzo pyszne, ekologiczne i ma bardzo dobry skład, warto poszukać go w sklepach ze zdrową żywnością 🙂 Jeśli go znajdziecie, możecie poprosić sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET
wyglądają bardzo apetycznie, skusiłabym się na duża porcję 😉
Skuś się 🙂