Kukurydziane pancakes (pankejki) czekoladowe

Lubię wykorzystywać różne rodzaje mąk w kuchni, dzisiaj zrobiłam bezglutenowe kukurydziane pankejki, przy okazji czekoladowe 🙂 Można je też zrobić z mąki pszennej, będą wtedy inne bardziej mokre bo kukurydziane są dosyć suche.

Składniki (na 5 szt):

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru (dałam 4 łyżki erytrolu),
  • 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam napoju owisano – kokosowego AMANDIN),
  • ew. 1  zmiksowany banan,
  • owoce.

Wykonanie:

Połączyć w misce suche składniki, dodać do nich napój, dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię bez oleju z powłoką nieprzywieralną nalewamy łyżką ciasto. Smażymy aż zacznie się ścinać na wierzchu, przekładamy łopatką na drugą stronę, smażymy jeszcze chwilę. Po zdjęciu z patelni polewamy je zmiksowanym bananem, dekorujemy owocami i zjadamy. Nie spodziewajcie się, że z mąki kukurydzianej otrzymacie takie same w smaku naleśniki jak ze zwykłej, będą bardziej suche, szczególnie, że są smażone bez dodatku oleju, ale polane sosem będą bardziej wilgotne 🙂

IMG_0922

Smacznego !!!

Mleko AMANDIN, mam dzięki uprzejmości firmy VEGAMARKET, jest bardzo pyszne, ekologiczne i ma bardzo dobry skład, warto poszukać go w sklepach ze zdrową żywnością 🙂 Jeśli go  znajdziecie, możecie poprosić sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET

logo-2016-35x29,9

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *