Co to takiego ten jackfruit?
Sam owoc może być bardzo duży i osiągać wagę podobno nawet do 30 kg. Na zdjęciach przypomina mi dużo mniejszy owoc liczi ale w zielonkawym kolorze, bo niestety na razie widziałam go tylko na zdjęciach. W Polsce można go kupić w lekkiej zalewie (w puszce). Internet “mówi” że jest bardzo popularny wśród wegetarian i wegan, ponieważ swoją strukturą przypomina mięso (ma włókna). W smaku jak dla mnie ten z puszki jest lekko słodkawy (niektórzy piszą że podobny do ananasa, ale to musiałby być bardzo bez smaku ananas 😉 ), jednak po dodaniu przypraw zyskuje na smaku. Ja podałam go z makaronem i warzywami w mleku kokosowym z nutą trawy cytrynowej.
Składniki na 2 osoby:
- makaron świderki – 100 g (lub więcej) – u mnie bezglutenowy,
- 1 cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 puszka jackfruita w zalewie,
- 3 – 4 łyżki gęstego mleka kokosowego,
- 1 mała łyżeczka pasty z trawy cytrynowej,
- skórka starta z 1/2 limonki,
- sok z 1/2 limonki,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Ugotuj makaron, odcedź. W czasie gdy się makaron gotuje odcedź z puszki owoc chlebowca i podziel go na mniejsze kawałki oraz naszykuj warzywa. Marchew obierz, pokrój w cienkie plastry, paprykę w kawałki, cukinię przekrój wzdłuż na 4 części i pokroimy w plastry, cebulę w grubsze półplastry. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć najpierw cebulę, później marchew, paprykę i chlebowca. Smażymy aż zmiękną ale nadal będą jędrne, dodaj cukinię i smaż jeszcze chwilę. Zalej całość mlekiem kokosowym, dodaj pastę z trawy cytrynowej, startą skórkę z limonki i sok z limonki, przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż kilka minut aż się dobrze smaki połączą. Podawaj gorące – możesz posypać je granatem i natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!!!