Pyszny makaron soba w sam raz po treningu 🙂

Składniki:

– 1 opakowanie makaronu soba,
– 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego,
– 5 łyżek sosu sojowego,
– 1 łyżeczka golden syropu lub słodu,
– 2 łyżki oleju sezamowego,
– 1 ząbek czosnku,
– pęczek szczypiorku,
– 1 papryka peperoncino (lub kawałek),
– 2-3 cm imbiru,
– pieprz,
– ew. sezam do posypania.

Wykonanie:

Mieszamy w małej misce ocet, olej, sos sojowy, syrop, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, pokrojoną papryczkę. Sos odstawiamy. Gotujemy makaron w osolonej wodzie, nie rozgotowując go. Szczypiorek kroimy w skośne dosyć duże kawałki. Makaron odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą, wrzucamy do garnka w którym się gotował, dodajemy sos i szczypiorek, chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy sezamem (akurat mnie zabrakło).

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *