Prosta zapiekanka do której najlepiej wykorzystać pozostałe z dnia wcześniejszego ugotowane ziemniaki 🙂 Nie podam dokładnej ich ilości bo wszystko zależy od formy i ilości osób (no i tego ile ziemniaków nam zostało 😉 )

Składniki:

– ugotowane wcześniej ziemniaki (miałam całkiem sporo, wystarczyłoby na obiad dla 2 osób),
– 2 cukinie,
– 2 duże cebule,
– wegański ser żółty (użyłam violife cheddar),
– odrobina oleju do wysmarowania formy,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Pokroić warzywa w ok 4 mm plastry. Dno formy wysmarować olejem, ułożyć na nim plastry ziemniaków, cebuli, cukinii, każdą warstwę delikatnie posypywać startym serem odrobiną soli i pieprzu. Układać warstwy aż do wyczerpania składników, najlepiej żeby ziemniaki były ostatnią warstwą, posypać ją sporą ilością sera.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (ustawiłam góra/dół + termoobieg), piec ok 45 minut.

Zapiekanka jest niespodziewanie pyszna, podczas pieczenia pachnie serem, który tworzy na wierzchu skorupkę a w środku jest rozpuszczony i smakuje trochę jak żółtko jajka.

 

 Ps. dziękujemy sponsorce Kasi B. za ser 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *