Ostatnio na obiad jedliśmy pyszne hamburgery z bułek wg tego przepisu, z warzywami i pysznymi burgerami.
Składniki (na 6 burgerów):
– 2/3 kubka ziaren słonecznika,
– 1/2 kubka orzechów ziemnych solonych,
– 1/2 kubka migdałów,
– 5 łyżek płatków owsianych,
– 1/4 kubka jogurtu sojowego (naturalnego),
– 1/5 kubka keczupu,
– 1 cebula,
– kawałek ostrej papryki,
– ew. 1 łyżeczka sambal oelek,
– sól, pieprz,
– bułka tarta.
Wykonanie:
Jeśli macie blender wysokoobrotowy wrzućcie wszystkie składniki oprócz płatków owsianych i zmielcie na gładką masę, bez takiego blendera trzeba najpierw zmielić (np w młynku) słonecznik, orzechy i migdały dodać do nich pozostałe składniki (również bez płatków) i zmiksować blenderem. Do masy dodajemy płatki owsiane i dobrze mieszamy, jeśli jest za rzadka dodajemy więcej płatków. Formujemy dość duże i płaskie burgery, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.
Te burgery są świetne w bułce hamburgerowej, ale bardzo dobrze też smakują na chlebie lub do obiadu 🙂
Smacznego!!!
Ps.inspiracją był przepis z bloga Grumko (Kuchnia Ireny i Andrzeja).