Makaron z warzywami to szybkie danie które można zrobić ze wszystkiego – typu sprzątamy to co w lodówce zostało 😉
Składniki (na 2 osoby):
- ok 120 g makaronu (u mnie bezglutenowy – bo bardzo go lubię),
- 1 papryka czerwona,
- 1 mała cebula,
- 1 mały brokuł,
- garść oliwek zielonych,
- 1 mała sałata rzymska lub garść innej zielenizny (takiej jaką macie np. rukola, roszponka),
- sól, pieprz, krem balsamiczny,
- olej.
Wykonanie:
Ugotuj makaron do miękkości, odcedź (możesz przepłukać jeśli jest z glutenem). Paprykę pokrój na kawałki, cebulę posiekaj w półplastry, brokuła w niewielkie różyczki. Na patelni z olejem podsmaż do miękkości paprykę i cebulę, dodaj brokuł. Gdy warzywa już będą miękkie dodaj przepołowione oliwki, zieleniznę (dowolnie porwaną lub pokrojoną) oraz makaron, wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i kremem balsamicznym. Zjedz na ciepło lub jako sałatkę na zimno. To danie dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy.
Smacznego!!!
Super przepis. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/