Prostota jest dla mnie bardzo ważna, lubię szybkie, łatwe i smaczne dania. Być może dlatego, że spędzam długie godziny w kuchni i jak gotuję dla siebie to jak najprościej, miętowa pasta z groszku jest jednym z takich dań 🙂
Do pasty z groszku w sezonie najlepiej jest użyć świeżego o ile uda Ci się gdzieś taki kupić, ale pyszna jest również z mrożonego (przeczytaj o tym czy warto jeść mrożonki), będzie dużo lepsza niż jeśli użyjesz groszku z puszki.
Składniki:
- 400 g groszku,
- 20 lub więcej liści mięty,
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka łyżek dobrego oleju tłoczonego na zimno.
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Żeby zrobić pastę z groszku, ugotuj go do miękkości, odcedź (wody nie wylewaj), pozostaw go do ostudzenia. Wrzuć groszek do blendera (używam kielichowego), dodaj liście mięty (bez łodyżek), sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Groszek zalej odrobiną wody z gotowania, ale tylko taką ilością żeby blender dał radę zmielić groszek a żeby pasta nie okazałą się zupą (lepiej dolewać po trochu) oraz dodaj olej. Zmiel na pastę, gładkość zależy od Ciebie, jedni lubią idealnie gładkie, inni wolą czuć kawałki. Pastę spróbuj i ew. dopraw do smaku, Zjedz tak jak najbardziej lubisz, np z domowym pieczywem chrupkim.
Jeśli tak jak ja lubisz groszek, ta pasta będzie Ci smakowała, dodatek mięty wynosi ją na inny poziom. Niby takie proste ziółko a daje tyle niewiarygodnego smaku. W sezonie korzystam z mięty ze swojego ogrodu, zimą kupuję ją w doniczkach. Można też użyć mięty suszonej, ale uważam, że lepsza będzie świeża, nawet z marketu.
To jest pyszne!
Smacznego!!!
Zobacz też przepis na wspaniałą pastę o smaku makrelowym, wegańską i pyszną!
https://zakreconywegeobiad.pl/pasta-ala-makrelowa/