Nadziewany bakłażan i papryka

Wzięło mnie ostatnio na nadziewanie 😉 a ponieważ bakłażan jest teraz dużo tańszy od papryki nadziałam 2 świeże bakłażany i paprykę.

Składniki na 2-3 osoby (my w dwójkę nie daliśmy rady):

– 2 bakłażany,
– 1 papryka,
– 1 mała cebula,
– 3 łodygi selera naciowego,
– 1/2 opakowania kaszy kuskus (nie wiem dokładnie ile było bo trzymam w szklanym słoiku),
– 8 – 10 pieczarek,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Przygotować kuskus, zalewając go w miseczce wrzątkiem ok 1 cm ponad wysokość kaszy. Umyć warzywa, obrać te które tego potrzebują. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę, seler naciowy w cienkie plasterki. Przekroić bakłażany wzdłuż na pół, wykroić środki, pozostawiając przy skórce po trochu miąższu. Uzyskane środki bakłażanów pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę, dodać pieczarki, seler naciowy a na koniec pokrojony miąższ z bakłażanów. Dusić razem do miękkości, dodać kuskus, wymieszać, przyprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do ok 180 stopni, blachę posmarować olejem.
Przekroić umytą paprykę na pół, wyjąć pestki. W połówki bakłażanów i papryki nałożyć farsz, ułożyć na wysmarowanej blaszce, zapiekać ok 30 minut.
Podawać na gorąco.
Są pyszne, nadzienie jest “jedwabiste”, rozpływa się w ustach  🙂
Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy z poprzednich postów (na bazie fasolowego majonezu).

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *