Nie każde dziecko (dorosły także) lubi marchew gotowaną w całości, jako marchewkę z groszkiem lub surówkę z marchwi.
Najlepszym sposobem na marchew (szczególnie jak mamy młodą) jest jej upieczenie. Warzywa pieczone maja dużo lepszy smak niż gotowane, wydobywa się ich słodycz i tak naprawdę niewiele trzeba do nich dodawać. Nie trzeba ale oczywiście można 🙂
Najlepsza pieczona marchewka
Składniki:
- młode najlepiej małe marchewki (w dowolnej ilości, ale im więcej tym lepiej 😉 ),
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- szczypta cynamonu,
- sól (ok 1/2 łyżeczki).
Wykonanie:
Jeśli mamy marchewki z nacią obcinamy ją tak by pozostawić ok 2 cm (resztę dodajemy do zupy czy pesto), grubsze marchewki przecinamy wzdłuż na pół. Staramy się, żeby wszystkie marchewki miały podobną grubość (będą się wtedy równo piekły). Mieszamy olej z syropem, dodajemy sól, cynamon, polewamy miksturą marchewki, dobrze mieszamy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut (dłużej nie ma potrzeby jeśli mamy młode marchewki). Takie marchewki stanowią pyszny dodatek do obiadu i jeśli mamy kompanów do jedzenia musimy się spieszyć żeby nam nie zjedli 😉
Ja marchewkę zjadałam z grillowanym tofu, ziemniakami i cukinią 🙂
Smacznego!!!