Makaron z warzywami często ma mało smaku, jest łagodny i gdy go dobrze nie doprawimy będzie “płaski”.
Moim sekretnym składnikiem w takim makaronie jest starta skórka z limonki i sok z limonki. Dodają one niesamowitego smaku potrawie 🙂 Zdradziłam swój sekret, a teraz przepis na makaron z warzywami 😉
Składniki (na ok 4 porcje):
- 1 opakowanie 250 g kolorowego makaronu (użyłam takiego w kształcie tulipanów),
- 3 nieduże cukinie,
- 3 papryki (po jednej czerwonej, żółtej i zielonej),
- 1/2 brokuła,
- 1 limonka,
- 1 duży ząbek czosnku,
- olej,
- sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w grubą kostkę, cukinię w plastry, brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Rozgrzać na palenie olej wrzucić najpierw paprykę, chwilę podsmażać, dodać brokuły, na koniec dodać cukinię. Wszystko razem smażymy do miękkości, dodajemy do niego startą skórkę ze sparzonej limonki wraz z wyciśnięty z niej sokiem oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu.
Smacznego!!!
Trzeba sprawdzać te kolorowe makarony, nie wszystkie są wege, zwłaszcza te co mają kolor fioletowy.
Wiem, zawsze sprawdzam 🙂 Ten który kupiłam był ze szpinakiem i pomidorami 🙂
makaron z warzywami szykuję sobie czasami do pracy. następnym razem też dodam limonki 🙂
Dobry pomysł ;D
Najpierw cukinie… A na koniec cukinie… Hmm… Dużo tej cukinii
Dziękuję! Już poprawione, najpierw papryka a cukinia na końcu 🙂