Jak sprawić żeby makaron z warzywami miał lepszy smak?

Makaron z warzywami często ma mało smaku, jest łagodny i gdy go dobrze nie doprawimy będzie “płaski”.
Moim sekretnym składnikiem w takim makaronie jest starta skórka z limonki i sok z limonki. Dodają one niesamowitego smaku potrawie 🙂 Zdradziłam swój sekret, a teraz przepis na makaron z warzywami 😉

Składniki (na ok 4 porcje):

  • 1 opakowanie 250 g kolorowego makaronu (użyłam takiego w kształcie tulipanów),
  • 3 nieduże cukinie,
  • 3 papryki (po jednej czerwonej, żółtej i zielonej),
  • 1/2 brokuła,
  • 1 limonka,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • olej,
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy.

Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w grubą kostkę, cukinię w plastry, brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Rozgrzać na palenie olej wrzucić najpierw paprykę, chwilę podsmażać, dodać brokuły, na koniec dodać cukinię. Wszystko razem smażymy do miękkości, dodajemy do niego startą skórkę ze sparzonej limonki wraz z wyciśnięty z niej sokiem oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu.

IMG_0165

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *