Zupa krem z groszku i cukinii


krem z groszku i cukinii
Zupa krem z groszku i cukinii

Wiosennie wyglądająca zielona zupa z nie wiosennych warzyw 😉 Tak czy inaczej jest to pyszny krem z groszku i cukinii i oczywiście bardzo prosty i szybki do przygotowania.

To taka zupa którą ugotuje nawet największy kuchenny laik. Jeśli więc nie masz pomysłu na obiad, zaopatrz się w potrzebne składniki i gotuj!

Składniki:

  • mrożony groszek – 450 g opakowanie,
  • 1 cukinia,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (lub więcej),
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ew. 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Z paczki groszku odłóż sobie 2-3 łyżki, resztę wsyp do garnka. Cukinię umyj, obetnij końcówki i pokrój ją w dużą kostkę (nie ma znaczenia jaką ponieważ będzie mielona), dodaj do groszku. Warzywa zalej wodą tak by nie do końca były przykryte, gotuj je na małym ogniu do miękkości pod przykryciem (ok 15 minut). Później zmiel warzywa na gładko, dodaj do nich wypłukaną kaszę jaglaną i pokrojony w plastry czosnek pod koniec gotowania dodaj odłożony groszek. Przypraw zupę do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem niedźwiedzim, jeśli chcesz dodaj też trochę oleju i np pieprzu różowego. Możesz już na talerzu posypać ją posiekaną zieleniną. Zupa ta jest bardzo szybka do zrobienia, wystarczy Ci 30 minut by cieszyć się gęstym i pożywnym kremem z groszku i cukinii.

Jakie zupy bardziej lubisz kremy czy tradycyjne z pływającymi kawałkami warzyw?

krem z groszku i cukinii
Zupa krem z groszku i cukinii

Może zastanawiasz się dlaczego używam mrożonych warzyw? Jeśli śledzisz moje wpisy, być może czytałaś co myślę o warzywach i owocach mrożonych. Jeśli nie, zajrzyj do wpisu o 5 powodach dla których warto jeść mrożonki zimą. Chociaż już jest wiosna, nie ma jeszcze zbyt wielu świeżych warzyw prosto z pola czy ogrodu, dlatego ja jeszcze ich używam w mojej kuchni, żeby ją urozmaicić. Ile można jeść warzywa korzeniowe 😉 są pyszne owszem ale czasami mamy jednak ochotę na coś innego. A ta zupa ma piękny wiosenny kolor i wspaniały smak. Koniecznie jej spróbuj!

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz



print
Previous (Nie)zwykła surówka z kapusty
Next Tofu feta najlepsza i najprostsza

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *