Paprykarz szczeciński wegański zastąpi z powodzeniem mięsny.
Składniki na bardzo dużą porcję ok 1 l:
- ok 70 g ryżu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 mała papryka żółta,
- ok 7 łyżek drobnego granulatu sojowego,
- 3 glony nori,
- koncentrat pomidorowy (ok 2-3 łyżek),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz kajeński,
- olej,
- woda.
Wykonanie:
Ugotuj ryż z kurkumą. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce (mogą być grube oczka), paprykę pokój w drobną kostkę.
W dużej, wysokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż marchewkę z pietruszką, dodaj paprykę, podlej wodą.
Dodaj granulat sojowy, duś wszystko razem do miękkości, dodaj pod koniec ryż. Musisz tak długo dusić aż wyparuje Ci woda. Dodaj koncentrat pomidorowy, glony zmiel i również dodaj do masy. Przypraw dużą ilością papryki, solą i pieprzem kajeńskim (raczej powinno być ostre). Ostudzoną masę jedz tak jak paprykarz 🙂
Smacznego!!!
Pyszka ! Muszę wypróbowac choc nie wiem kiedy bo jest tu tyle wspaniałych przepisów, ze nie wiadomo od którego zacząc 🙂