Paprykarz szczeciński wegański

Paprykarz szczeciński wegański zastąpi z powodzeniem mięsny.

Składniki na bardzo dużą porcję ok 1 l:

  • ok 70 g ryżu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 mała papryka żółta,
  •  ok 7 łyżek drobnego granulatu sojowego,
  • 3 glony nori,
  • koncentrat pomidorowy (ok 2-3 łyżek),
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, pieprz kajeński,
  • olej,
  • woda.

Wykonanie:

Ugotuj ryż z kurkumą. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce (mogą być grube oczka), paprykę pokój w drobną kostkę.
W dużej, wysokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż marchewkę z pietruszką, dodaj paprykę, podlej wodą.

Dodaj granulat sojowy, duś wszystko razem do miękkości, dodaj pod koniec ryż. Musisz tak długo dusić aż wyparuje Ci woda. Dodaj koncentrat pomidorowy, glony zmiel i również dodaj do masy. Przypraw dużą ilością papryki, solą i pieprzem kajeńskim (raczej powinno być ostre). Ostudzoną masę jedz tak jak paprykarz 🙂

Paprykarz szczeciński wegański

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

  1. Pyszka ! Muszę wypróbowac choc nie wiem kiedy bo jest tu tyle wspaniałych przepisów, ze nie wiadomo od którego zacząc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *