Amarantus z pieczarkami i cukinią


Amarantus z pieczarkami i cukinią to danie które ma wiele zalet. Jedną z nich jest niezwykła łatwość i szybkość przygotowania.

Ugotowany szarłat (polska nazwa) wyglądem przypomina trochę kawior, a jego zapach przypomina mi dzieciństwo (pachnie tak jak pachniały na wsi stryszki ze zbożem 🙂 ), jednym się ten zapach może podobać, drugim nie. Tak czy inaczej warto włączyć go do swojej diety.

Składniki dla 2 osób:

  • 100 g nasion amamrantusa,
  • 1 spora cukinia,
  • ok 10 pieczarek,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,
  • olej,
  • woda lub bulion.

Wykonanie:

Amarantus gotuj  ok 10  minut w potrójnej ilości wody na małym ogniu, tak by wygotowała się woda (uwaga może pod koniec zacząć przywierać do dna). Jeśli woda się nie wygotuje zostaw amarantus przykryty do momentu, aż wchłonie wodę.
W dużej, wysokiej patelni rozgrzej olej, usmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki, cukinię w małe ćwiartki. Dodaj do cebuli pieczarki, smaż razem przez kilka minut. Dodać cukinię, podlej wodą lub bulionem.

Gotuj do miękkości cukinii. Dodaj amarantus, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. Posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj od razu.

Amarantus z pieczarkami i cukinią

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Warzywna lazania
Next Paprykarz szczeciński wegański

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *