Pasta pieczarkowo – fasolowa

Przepis wymyśliłam na szybko bo potrzebowałam czegoś na kanapki. Składniki okazały się super i pasta wyszła znakomita 🙂

Składniki:

– 13 dużych ładnych pieczarek
(ok 0,5 kg),
– 3/4 puszki białej fasoli (może
być oczywiście cała, ale akurat
tyle mi zostało) bez wody,
– 1 cebulka ze szczypiorkiem,
– 4 pełne łyżki pestek słonecznika,
– 2 łyżki pestek dyni,
– sól, pieprz, pieprz ziołowa, inne ulubione przyprawy,
– olej.

Wykonanie:

Namoczyć słonecznik i dynię. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce, cebulkę drobno pokroić, szczypiorek również. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki, dodać do nich cebulę, smażyć razem aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i wyparuje woda, pod koniec dodać szczypiorek. Ostudzić pieczarki. Fasolę zmiksować  żyrafą, dodać do niej prawie wszystkie pieczarki (odłożyć 4 – 5 łyżek), miksować razem do uzyskania gładkiej masy. Odsączyć słonecznik i dynię, zmiksować je, gdy będzie Wam ciężko szło, dodajcie trochę masy fasolowo – pieczarkowej (ja miksowałam w pojemniku z nożem), wymieszać obie masy. Dodać do niej odłożone pieczarki, przyprawić.
Wychodzi pyszna i zdrowa pasta do kanapek 🙂 Kolor jest mało apetyczny (szary), ale smak super 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *