Tort bananowo – pomarańczowy


Wcześniej pokazywałam Wam przepis na biszkopt idealny do tortu, na jego bazie zrobiłam prosty torcik z kremem budyniowo bananowym i pomarańczami.

Składniki:

– biszkopt wg tego przepisu,
– 1 budyń śmietankowy w proszku,
– 2 banany,
– 1 duża pomarańcza,
– 1 mandarynka,
– ew. 1/2 łyżeczki esencji waniliowej.

Wykonanie:

Zmiksować 2 banany na gładko, dodać do nich tyle wody żeby było 0,5 l płynu, dodać esencję waniliową. Zetrzeć skórkę z wyparzonej pomarańczy (wystarczy z połowy), dodać do bananów. Odlać 3/4 płynu bananowego – wymieszać z budyniem, resztę zagotować, do gotującego wlać budyń, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Biszkopt przekroić na pół lub na trzy części w zależności od tego jakie grube części chcemy. Dolną część położyć na spodzie tortownicy. Wycisnąć sok z pomarańczy, nasączyć nim spód tortu, posmarować bananowym budyniem, ułożyć na nim kilka kawałków pokrojonego w plastry pomarańcza (najlepiej plastry podzielić na mniejsze kawałki, tak żeby się łatwiej kroiło ciasto).
Z drugiej części biszkopta (górnej) odcinamy wyrośnięty kawałek ciasta, tak żeby plaster był płaski i układamy go odcinaną stroną do dołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku i smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą, tak by nie dotykało kremu i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto się bardzo dobrze kroi, nic z niego nie spada 😉 Jest pyszne, krem nie jest bardzo słodki, ze świeżą nutą cytrusową, po prostu pyszne 🙂
IMG_8596
IMG_8593

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Wegański biszkopt z aquafaby - spód do tortu i nie tylko
Next Pasta skwarkowa

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *