Pasztet słonecznikowy


Chciałam ostatnio wykorzystać dużą ilość pestek słonecznika które miałam w domu, wpadł mi do głowy pasztet słonecznikowy, wykombinowałam więc z tego co miałam w domu pyszny i zdrowy pasztet.

Składniki (na długą keksówkę):

– 400 g pestek słonecznika,
– 140 g płatków owsianych,
– 3 łyżki siemienia lnianego,
– 3 pomidory z puszki (użyłam całych pomidorów zalanych sokiem własnym, zrobionych przez siebie – jest to u nas w tym roku nr 1 przetworów),
– 4 łyżki kaszy manny,
– 4 łyżki natki pietruszki,
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy.

Wykonanie:

Pestki słonecznika namoczyć, odlać wodę, odsączyć słonecznik na sitku. Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić by się namoczyły. Słonecznik zmiksować blenderem ręcznym, dodać płatki owsiane i pomidory, miksować dalej do uzyskania w miarę gładkiej masy (będzie dosyć kleista). Dodać do masy siemię, kaszę mannę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać. Włożyć do formy (jeśli nie jest silikonowa to trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 150-180 stopni), piec ok 45- 50 minut.
Ponieważ piekłam w silikonowej formie, wyjęłam z niej upieczony pasztet i jeszcze kilka minut piekłam go bez formy, ale odwróconego, tak żeby spód również się podpiekł.
Wyszedł pyszny, lekko kleisty, ale dający się bez problemu kroić pasztet.

Smacznego!!!

print
Previous Fasola z ryżem
Next Jedzenie na wege spotkanie

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *