Pasztet słonecznikowy

Chciałam ostatnio wykorzystać dużą ilość pestek słonecznika które miałam w domu, wpadł mi do głowy pasztet słonecznikowy, wykombinowałam więc z tego co miałam w domu pyszny i zdrowy pasztet.

Składniki (na długą keksówkę):

– 400 g pestek słonecznika,
– 140 g płatków owsianych,
– 3 łyżki siemienia lnianego,
– 3 pomidory z puszki (użyłam całych pomidorów zalanych sokiem własnym, zrobionych przez siebie – jest to u nas w tym roku nr 1 przetworów),
– 4 łyżki kaszy manny,
– 4 łyżki natki pietruszki,
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sos sojowy.

Wykonanie:

Pestki słonecznika namoczyć, odlać wodę, odsączyć słonecznik na sitku. Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić by się namoczyły. Słonecznik zmiksować blenderem ręcznym, dodać płatki owsiane i pomidory, miksować dalej do uzyskania w miarę gładkiej masy (będzie dosyć kleista). Dodać do masy siemię, kaszę mannę, natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszać. Włożyć do formy (jeśli nie jest silikonowa to trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 150-180 stopni), piec ok 45- 50 minut.
Ponieważ piekłam w silikonowej formie, wyjęłam z niej upieczony pasztet i jeszcze kilka minut piekłam go bez formy, ale odwróconego, tak żeby spód również się podpiekł.
Wyszedł pyszny, lekko kleisty, ale dający się bez problemu kroić pasztet.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *