Fasola z ryżem

Syte, pyszne i zdrowe danie 🙂 Chociaż do ekspresowych nie należy. Jednak jeśli ugotujemy potrawę w szybkowarze, będzie znacznie szybciej.

Składniki (spokojnie dla 3 osób):

– 1 duża marchewka,
– 1 szklanka czerwonej suchej fasoli (kidney),
– ok 1 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
– ok 2 szklanek wody,
– 1 duża cebula,
– 1 mała papryka czerwona (lub połowa dużej),
– 2 – 3 ząbki czosnku,
– duża puszka pomidorów w sosie własnym (użyłam własnych),
– olej,
– przyprawy: sól, pieprz, ok 1 łyżki kuminu, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chili,
– natka pietruszki.

Wykonanie:

Fasole moczymy przez noc lub gdy jesteśmy w pracy (minimum 8 godzin). Po tym czasie wylewamy wodę, przepłukujemy fasolę, ryż możemy również chwilę pomoczyć, łatwiej się pozbędziemy wszelkich nieczystości.
W szybkowarze (lub zwykłym garnku), rozgrzewamy trochę oleju, smażymy na nim pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, dodajemy pokrojoną tak samo marchewkę, mieszamy. Paprykę kroimy w krótkie grubsze paski, dodajemy do reszty smażonych warzyw. Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną fasolę i ryż (bez wody), pomidory (można pokroić w ćwiartki) z sokiem, wodę (jeśli gotujemy w zwykłym garnku, trzeba dodać ok 1 szklankę wody więcej). Szybkowar przykrywamy i od czasu wypuszczenia pary gotujemy ok 40 minut na średnim ogniu, po tym czasie wyłączamy ogień pod garnkiem i czekamy ok 15 minut, zanim otworzymy garnek. Po otwarciu, mieszamy, sprawdzamy czy fasola i ryż są miękkie, ew. doprawiamy. Jeśli okaże się że jeszcze nie są całkiem miękkie zakrywamy pokrywką i dogotowujemy przez kilka minut.
Podajemy posypane natką pietruszki.

Smacznego!!!

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj klik.

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *