Kotlety z okary z duszonym porem


Kotlety z okary powstały z pozostałości po produkcji tofu,  efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania a mój Mąż stwierdził że to najlepsze kotlety jakie zrobiłam!

Tofu robiłam ze szklanki suchej soi, zostało mi tyle masy że wszyło ok 16 małych kotletów. Specjalnie robiłam płaskie żeby się dobrze w środku usmażyły.

Składniki na kotlety:
– okara,
– płatki owsiane (użyłam górskich),
– otręby pszenne,
– siemię lniane mielone,
– sos sojowy,
– sól,
– pieprz czarny i ziołowy,
– papryka słodka,
– curry.

Wykonanie:
Do okary wsypać płatki (na oko żeby masa była zwięzła), dodać 2 – 3 łyżki otrębów i siemienia. Wymieszać. Dodać przyprawy, o ile masa jest jeszcze za rzadka można dodać jeszcze płatki lub siemię.
Najlepiej zostawić masę (żeby płatki zmiękły) na minimum godzinę. W międzyczasie można zrobić jarzynkę z pora.

Białe części pora (na 2 osoby wystarczą 3-4 sztuki) pokroić na grube skośne plastry (ok 1 cm). Rozgrzać w rondelku masło, wsypać curry, paprykę, czosnek granulowany, gałkę muszkatołową, dodać por i wymieszać. Chwilę smażyć. Podlać bulionem tak by całość była przykryta płynem i dusić na małym ogniu. Można dodać odrobinę cukru. Jak już por będzie miękkawy, odkrywamy pokrywkę żeby woda odparowała, solimy do smaku.

Por już jest prawie gotowy więc możemy wrócić do kotletów. Lepimy z masy płaskie kotlety i obtaczamy w bułce tartej (może być z dodatkiem sezamu i przypraw).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smażymy na rozgrzanym oleju (dobry jest ryżowy bo ma wysoką temperaturę dymienia) do momentu aż będą z obu stron rumiane. Ja dosyć długo je wysmażałam.
Podajemy z uduszonym porem, buraczkami.
Kotlety z okary są pyszne!!

 kotlety z okarySmacznego!!

print
Previous Pasta z czerwonej fasoli z ogórkami konserwowymi
Next Pasztet sojowy z pieczarkami

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *