Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

Zachęcona przepisem Veganona na roladki ziemniaczane z soczewicą i suszonymi pomidorami zrobiłam swoją wersję ze szpinakiem 🙂

Składniki:

– 1 kg ugotowanych ziemniaków,
– 3 płaskie łyżki mąki ryżowej lub pszennej,
– 3 duże, czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
– 1 łyżeczka majeranku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

– 450 g mrożonego szpinaku (liście),
– sól, pieprz, czosnek.

Wykonanie:

Jeśli planujemy robić roladki ziemniaczane na obiad najlepiej jest ziemniaki ugotować dzień wcześniej lub rano i dobrze ostudzić. Ugotować szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, najlepiej żeby wygotowała się cała woda, chociaż i tak trzeba go później odcedzić. Szpinak zostawiamy do ostygnięcia, dobrze go wyciskamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, majeranek i maki, mieszamy krótko wyrabiając kulkę ciasta. Na blacie układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego ziemniaki i rękoma lub wałkiem formujemy prostokąt o grubości ok 0,5 cm (mój był miejscami grubszy 😉 Ciasto musi być zwarte i tworzyć jedną całość. Układamy na nim szpinak (pozostawiając dłuższe brzegi bez farszu). Pomagając sobie papierem rolujemy delikatnie masę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie sklejając miejsce łączenia i wygładzając ją. kroimy ją ostrym nożem na kawałki (ja zrobiłam takie 2-3 cm ponieważ zrobiłam grubszą warstwę ziemniaków). Każdy kawałek w miejscu przekrojenia delikatnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej.
W dużym garnku gotujemy kilka litrów wody, solimy ją dodajemy odrobinę oleju, na wrzątek wrzucamy po kilka roladek i gotujemy je ok 4 minuty od wypłynięcia. Pamiętajcie, że należy przemieszać delikatnie w garnku łyżką żeby roladki nie przykleiły się do garnka.

Roladki ziemniaczane
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem

Roladki ziemniaczane Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *