Rosół z młodych warzyw

Rozgrzewający, aromatyczny i pyszny rosół z makaronem, mało kto takim pogardzi 😉 A w niedzielę to już w ogóle 🙂

Młode warzywa się krótko gotują, ale też mają mniej smaku, dlatego do takiego rosołu używam ich więcej.

Składnik na ok 3 l:

  • 6 – 8 marchewek w zależności od wielkości, razem z częścią naci,
  • 2 pory,
  • 1 seler (korzeń + kilka liści),
  • 2 pietruszki z nacią,
  • 3 gałązki lubczyku,
  • 2 liście botwinki lub boćwiny,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 goździki,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • 2 cm kawałek imbiru,
  • sól, pieprz, curry do smaku,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • do posypania koperek, natka pietruszki, szczypiorek.

Wykonanie:

Oczywiście wszystkie warzywa dokładnie myjemy, marchewce i pietruszce obcinamy nać (swoich warzyw nie obieram), duże marchewki przekrawam wzdłuż. Obraną cebulę nabijamy na widelec i opiekamy ją nad ogniem. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, nacie, czosnek, pory (ja zostawiam całe), przyprawy, olej, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż bulion nabierze smaku (nawet 2 h). Ja przed rozlaniem wyjęłam zieleniznę ponieważ było dużo łodyg.
Zupę zjadamy z makaronem, posypaną świeżą zielenizną.

Na diecie dr Dąbrowskiej można zrobić tak samo ale bez oleju, curry i oczywiście makaronu 🙂

Rosół z młodych warzyw
Rosół z młodych warzyw

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *