Sajgonki smażone w cieście


Ostatnio zrobiłam pyszne sajgonki, nie podam proporcji na nadzienie bo nie spisywałam.

Składniki:

– papier ryżowy,
– makaron ryżowy z brązowego ryżu (pyszny a nie różni się ceną od tego z białego ryżu),
– kilka grzybów mun,
– kilka sporych pieczarek,
– duża cebula,
– miks kiełków pikantnych (rzeżucha, soczewica, fasola mung, chyba rzodkiewka) – dużo,
– kilka liści kapusty pekińskiej.
– przyprawa do kuchni chińskiej (bez glutaminianu itp), sos sojowy. pieprz kajeński,
– olej.

– woda,
– mąką,
– bułka tarta,
– ew. sezam,
– kurkuma.

Wykonanie:

Makaron połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, dodać do niego również połamane grzyby mun, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i odstawić.
Obrane, umyte pieczarki pokroić w zależności od wielkości na ósemki, plastry, jak nam wygodnie (byle nie posiekać na drobno). Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, jak zrobi się szklista dodać pieczarki, smażyć, co jakiś czas mieszając, gdy odparuje woda dodać pokrojoną w cienkie paski kapustę pekińską, kiełki i odcedzony makaron z grzybami mun. Smażyć do czasu aż kapusta zmięknie, przyprawić do smaku przyprawą chińską, sosem sojowym i pieprzem kajeńskim (tak żeby było ostre).

Moczymy w ciepłej wodzie płat papieru ryżowego (najlepiej robi się to w zlewie na dużym talerzu, dosyć głębokim (ale nie do zupy 😉 tak żeby zrobił się miękki, przenosimy go na talerz lub deskę, nakładamy farsz i zawijamy tak jak gołąbki 🙂 Robimy ich tyle na ile wystarczy farszu 😉 Odkładamy na bok na suchy talerz żeby wyschły.
Z wody mąki, bułki tartej (dałam więcej bułki niż mąki), odrobiny sezamu i kurkumy robimy gęste ciasto w którym będziemy obtaczać sajgonki. Nie jest to najprostsza czynność szczególnie przy bardzo gęstym cieście, trzeba dobrze rękoma wytaplać sajgonkę 😀  i od razu wkładać na rozgrzany olej tak by nie kapało ciasto. Nie smażyłam w dużej ilości oleju,  tak żeby zakryte trochę było dno (patelnia ceramiczna), ale może się okazać że to za mało więc dolejcie.
Smażymy na rumiano z każdej strony i zjadamy uważając by się nie poparzyć bo będą bardzo gorące i do tego baaardzo pyszne 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Pasta kukurydziana
Next Sałatka z brokuła i pomidora - prosta i szybka

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *