Sałatka zaskakująca smakiem, prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
– 1 brokuł,
– 10 – 12 pomidorków koktajlowych,
– 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą,
– 1 łyżeczka oliwy z papryczką chili (lub jakiejś innej ostrej),
– 2 łyżeczki zwykłej oliwy,
– 1 bardzo duży ząbek czosnku (lub kilka mniejszych),
– sól.
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i chwilę gotujemy (musi być jędrny, nie rozgotowany – można też na parze ugotować), odcedzamy go i przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy na chwile do wody z lodem), zostawiamy na durszlaku do odcieknięcia. W tym czasie kroimy pomidorki na ćwiartki i robimy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę do moździerza lub miseczki, dodajemy oliwy, musztardę, sól, mieszamy. Odcedzonego brokuła mieszamy z pomidorami, polewamy sosem i delikatnie mieszamy (można potrząsając miską lub normalnie łyżką). Próbujemy, ew. dosmaczamy solą. Podajemy od razu lub po “przegryzieniu” i schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!!!
Przepis przerobiony z przepisu zamieszczonego w serwisie puszka.pl