Szybkie i proste do zrobienia sajgonki z kiszoną kapustą, a co najważniejsze bardzo pyszne 🙂 Chociaż może się połączenie smaku wydawać dziwne.
Składniki:
- kiszona kapusta,
- sól ew. sos sojowy,
- pieprz,
- olej,
- papier ryżowy.
Wykonanie:
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna możesz ją najpierw wypłukać. Kapustę pokrój tak żeby łatwo się ją gryzło, przesmaż ją kilka minut na oleju by zmiękła, przypraw do smaku. Zostaw na chwilę do ostygnięcia.
Naszykuj sobie deskę (najlepsza drewniana z rantem dookoła, tak żeby woda nie spływała) najlepiej blisko zlewu.
Do zlewu wstaw talerz płaski ale z wyższym brzegiem. Nalej do niego ciepłej wody, połóż na chwilę 1 płat papieru ryżowego, pozwól mu zmięknąć. Gdy zrobi się elastyczny, przełóż go deskę, ułóż na nim kapustę, zawiń najpierw od dołu nakładając na kapustę, później boki i dalej w rulon.
Odkładaj zawinięte sajgonki na suchy talerz żeby obeschły. Smaż na patelni w sporej ilości oleju obracając by równo się usmażył. Zjadaj na ciepło polane sosem sojowym 🙂
Smacznego!!!
Spróbuj też sajgonek na zimno czyli spring rollsów