Ryż z marchewką i groszkiem

Ryż z marchewką i groszkiem to proste, syte i lekkie danie 🙂

Składniki:

– ryż pełnoziarnisty,
– marchewka z groszkiem mrożona,
– cebula czerwona,
– sól, pieprz, papryka wędzona,
– natka pietruszki,
– olej.

Wykonanie:

Ugotuj ryż do miękkości (ale nie rozgotuj). Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj do niej mrożoną marchewkę z groszkiem (co najmniej 1/2 objętości ryżu), chwilę razem smaż, podlej wodą i duś do miękkości, pod koniec dodaj ryż i jeszcze przez chwilę smaż. Przypraw do smaku, przed podaniem posyp natką pietruszki.

Jeśli lubisz marchewkę możesz zrobić też:

Marchewka z czarnym sezamem

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *