Danie wymyślone na szybko na kolację, pyszne, jednak przed snem trochę za ciężkie (smażone i grzyby do tego), ale jak ktoś wcześniej je kolację a późno się kładzie, polecam 🙂 Może oczywiście być przygotowany na obiad.
Składniki na 2 osoby:
– 1 duża papryka (u mnie trójkolorowa),
– kawałek dyni hokkaido (dałam 3/4 dyni wielkości grapefruita),
– 1 cebula,
– kilka różyczek brokuła,
– 3 pomidory,
– 4 kanie (sowy),
– sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy,
– olej.
Wykonanie proste i szybkie:
Dynie bez pestek (hokkaido może być ze skórą) pokroić na kawałki i każdy na cienkie plasterki, paprykę w kostkę (lub paski) podobnej wielkości do dyni, cebulę w półplastry, pomidory w ósemki, kapelusze kań w zależności od wielkości na ćwiartki lub połówki. Na duże patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego dynię, paprykę, wymieszać, po chwili dodać cebulę, smażyć razem, mieszając co jakiś czas, dorzucić kanie (potrzebują dosłownie kilku minut), gdy warzywa będą odpowiedniej miękkości dodać pomidory, wymieszać. Smażyć razem przez kilka minut mieszając co chwilę, przyprawić do smaku. Pomidory mają być miękkie ale nie rozlatywać się. Podawać od razu gorące, można posypać natką pietruszki.
Danie nieskomplikowane, sezonowe i lokalne 🙂 A do tego pyszne 😀
Smacznego!!!