Zupa pieczarkowa – jak zrobić najlepszą?


Zupa pieczarkowa, aromatyczna i pyszna?

Kiedyś miałam z tym problem, nie wychodziła mi smaczna, teraz już mam na nią sposób, zupa wychodzi pyszna i bardzo pieczarkowa 🙂 Więc na pewno będzie częściej w naszym domu. Tobie również polecą tą pyszną i aromatyczną zupę.

Składniki:

– minimum 500 g pieczarek,
– 2 małe marchewki (lub 1 duża),
– 1 pietruszka,
– kawałek selera (lub garść liści),
– 1 mały por,
– 1/2 szklanki śmietany słonecznikowej (wg przepisu Matki Weganki),
– 1 mały pęczek koperku,
– ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, lubczyk, szczypta papryki wędzonej i pieprzu ziołowego,
– olej,

– makaron do zupy.

Wykonanie:

Warzywa umyj, obierz. Pieczarki pokrój w plastry o grubości ok 3 mm, marchewkę, pietruszkę i selera cieniej, por w plastry ok 5 mm. Sekretem który odkryłam, dzięki któremu zupa jest pyszna, jest podsmażenie pieczarek przed gotowaniem. Na dno garnka wlej trochę oleju i na nim przesmaż pieczarki tak żeby zmiękły i puściły sok (delikatnie je posól). Do pieczarek dodaj resztę warzyw, zalej je wodą (gotowałam w garnku 3,5 l), dodaj lubczyk, liść laurowy i ziele. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw, pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek i śmietanę którą wcześniej musisz zahartować gorącą zupą. Dopraw zupę do smaku, podawaj z makaronem (najlepiej razowym).

 

Smacznego!!!

Jeśli lubisz zupy może zainteresuje Cię przepis na zupę z czarnej fasoli

Karaibska zupa z czarnej fasoli

Zapisz

print
Previous Napój ziołowy na problemy żołądkowe
Next Sałatka z kuskusem

2 komentarze

  1. Basia
    1 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Zupka wyszła super. Nigdy bym nie pomyślała, żeby do pieczarkowej dodać makaron.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *