Śmietana ryżowa – najprostsza z makaronu ryżowego

Dzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej.

Składniki:

– ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelki),
– wyciśnięty sok z połowy cytryny,
– dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną konsystencję),
ja użyłam niesłodzonego sojowego,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– sól do smaku, odrobina pieprzu.

Wykonanie:

Makaron wrzucić do blendera, zalać go mlekiem – na początku do połowy wysokości makaronu, dodać sok z cytryny, odrobinę soli, i pieprzu. Zmiksować na najwyższych obrotach, spróbować, czy jest wystarczająco przyprawione, gdy potrzeba doprawić do smaku, dodać olej, ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki.
Takiej śmietany można używać do zabielania zup, do sałatek, jak tylko lubimy.
3348

3347

Smacznego!!!

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *