Tofucznica z sałatą lodową i pomidorem


Tofucznica,  jest daniem które może mieć wiele wersji w zależności od tego na co mamy ochotę i co mamy w lodówce.
Wczoraj po treningu zaczęłam smażyć taką bez dodatków którą zamierzałam zjeść z sałatką z sałaty lodowej, stwierdziłam jednak, że dlaczego nie dodać sałaty od razu do smażącego się tofu 🙂 Wyszła pyszna, z chrupiącymi kawałkami sałaty i kwaśnym pomidorem.

Składniki (dla 1 głodnej osoby):

– 1 tofu naturalne (użyłam bio tofu firmy Polsoja)
– pół małej główki sałaty lodowej,
– 1 pomidor,
– sos sojowy,
– sól czarna “jajeczna” kala namak”, pieprz
– szczypiorek,
– 1 mała łyżeczka oleju kokosowego.

Wykonanie:

Tofu rozdrobnić w palcach lub pognieść widelcem, skropić je sosem sojowym. Sałatę pokroić w grube kawałki, szczypiorek posiekać. Rozgrzać patelnię, wrzucić na nią tofu, chwilę smażyć żeby się lekko zrumieniło, dodać pokrojone pomidory i sałatę – wymieszać i krótko smażyć żeby zrobiła się “lekko zwiędnięta” i przeźroczysta ale nadal chrupiąca, całość przyprawiamy do smaku solą czarną i pieprzem, dodając pod koniec smażenia szczypiorek.

Potrawa jest prosta do przygotowania, syta i pyszna.


Smacznego!!!

print
Previous Zapiekanka na bagietce z pieczarkami i szpinakiem
Next Śmietana ryżowa - najprostsza z makaronu ryżowego

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *