Soczewica z morelami


Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu (z ulotki sklepu internetowego evergreen), ale z każdym “widelcem” potrawa smakowała mi coraz bardziej, więc polecam 🙂

Składniki (na 2 porcje):

– 250 g soczewicy zielonej (ja zrobiłam trochę mniejszą porcję i zamieniłam 50 g zielonej na czerwoną soczewicę),
– 100 g suszonych moreli (najzdrowsze niesiarkowane),
– 20 g granulatu sojowego (nie miałam więc pokruszyłam kotlety sojowe,
– 1/2 litra wody (lub bulionu),
– kostka bulionowa (wege, bez glutaminianu – gdy nie mamy gotowego bulionu),
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku (w oryginale go nie było, ale mnie pasuje),
– sól, pieprz, imbir, cynamon,
– olej.

Wykonanie:

Wypłukać soczewicę, namoczyć w wodzie morele. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodać granulat sojowy, chwilę razem smażyć, wsypać soczewicę, zalać bulionem (lub wodą z kostką), gotować pod przykryciem 15 minut, po tym czasie dodać pokrojone w duże kawałki namoczone morele i gotować całość aż soczewica będzie miękka (ok 25 minut). Doprawić na koniec do smaku przyprawami (tak, tak cynamonem też :-)) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pycha 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Koperkowa "pasztetowa"
Next Krótka kiszonka z warzyw mieszanych

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *