Sos pomidorowy nie tylko na zimę

Wspaniały sos pomidorowy który można zjeść od razu lub zapasteryzować.

Składniki podaje bez dokładnej ilości, najlepiej robić go wg własnego smaku:

– ponad 1 kg pomidorów,
– 2 cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 płaska łyżeczka cynamonu (lub więcej),
– sól,
– olej.

Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na dno garnka wlewamy olej i smażymy na nim cebulę, dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, cynamonem, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Sos musi się gotować tak długo żeby zgęstniał, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, próbujemy i ew. doprawiamy. Ja dodawałam cynamon 3 razy 🙂
Sos jest pyszny 🙂


Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *