Szybki makaron ramen z warzywami

 

 

 

Szybki makaron ramen z warzywami. Pyszny, ostry w sam raz na wczesną kolację.

 

 

 

Makaron ten odkryłam całkiem niedawno w markecie. Jest to świeży makaron sprzedawany w małych torebkach (na dziele orientalnym) 200 g. Porcja wystarcza dla 2 osób, pod warunkiem, że będą podane z warzywami. Oprócz makaronu ramen, możesz spotkać też jeszcze grubszy udon, równie pyszny!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ramen,
  • 1 papryka czerwona,
  • mała garść pokrojonych w paski grzybów mun,
  • 1 nieduża cukinia,
  • 1 cebula,
  • kilka liści kapusty pekińskiej,
  • przyprawy orientalne (użyłam gotowych do dań azjatyckich ale może być z marketu przyprawa chińska 5 smaków),
  • sos sojowy,
  • szczypiorek,
  • sezam,
  • olej.

 

Wykonanie:

Wstaw ok 2 l wody żeby się zagotowała, wrzuć do niej grzyby mun i gotuj do miękkości.  Makaron ramen gotuj przez 3 minuty we wrzątku, odcedź, zostaw sobie pół szklanki wody z gotowania. Paprykę pokrój w paski, cukinię w paski lub jeśli masz czym zrób z niej spaghetti (ja używam urządzenia do robienia warzywnego spaghetti). Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć paprykę i cebulę oraz grzyby mun. Smaż przez chwilę, dodaj cukinię i mieszając smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj makaron i pokrojoną w plastry kapustę pekińską, przyprawa warzywa sosem sojowym i przyprawą chińską, jeśli potrawa jest za sucha dodaj do niej trochę wody z gotowania. Gdy już warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłóż je na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.

Takich kombinacji z makaronem można zrobić bardzo dużo wszystko zależy jakie masz warzywa w domu. Możesz użyć marchewki zamiast cukinii, dodać groszek, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i zawartości lodówki.

 

Taki szybki makaron ramen z warzywami najlepszy jest na świeżo jedzony od razu zdjęty z patelni, ale można go również wziąć do pracy.

szybki makaron ramen z warzywami
szybki makaron ramen z warzywami

Smacznego!!!

Lubicie takie szybkie potrawy azjatyckie?

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *