Szybki makaron ramen z warzywami. Pyszny, ostry w sam raz na wczesną kolację.
Makaron ten odkryłam całkiem niedawno w markecie. Jest to świeży makaron sprzedawany w małych torebkach (na dziele orientalnym) 200 g. Porcja wystarcza dla 2 osób, pod warunkiem, że będą podane z warzywami. Oprócz makaronu ramen, możesz spotkać też jeszcze grubszy udon, równie pyszny!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu ramen,
- 1 papryka czerwona,
- mała garść pokrojonych w paski grzybów mun,
- 1 nieduża cukinia,
- 1 cebula,
- kilka liści kapusty pekińskiej,
- przyprawy orientalne (użyłam gotowych do dań azjatyckich ale może być z marketu przyprawa chińska 5 smaków),
- sos sojowy,
- szczypiorek,
- sezam,
- olej.
Wykonanie:
Wstaw ok 2 l wody żeby się zagotowała, wrzuć do niej grzyby mun i gotuj do miękkości. Makaron ramen gotuj przez 3 minuty we wrzątku, odcedź, zostaw sobie pół szklanki wody z gotowania. Paprykę pokrój w paski, cukinię w paski lub jeśli masz czym zrób z niej spaghetti (ja używam urządzenia do robienia warzywnego spaghetti). Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć paprykę i cebulę oraz grzyby mun. Smaż przez chwilę, dodaj cukinię i mieszając smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj makaron i pokrojoną w plastry kapustę pekińską, przyprawa warzywa sosem sojowym i przyprawą chińską, jeśli potrawa jest za sucha dodaj do niej trochę wody z gotowania. Gdy już warzywa będą odpowiedniej miękkości wyłóż je na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Takich kombinacji z makaronem można zrobić bardzo dużo wszystko zależy jakie masz warzywa w domu. Możesz użyć marchewki zamiast cukinii, dodać groszek, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i zawartości lodówki.
Taki szybki makaron ramen z warzywami najlepszy jest na świeżo jedzony od razu zdjęty z patelni, ale można go również wziąć do pracy.
Smacznego!!!
Lubicie takie szybkie potrawy azjatyckie?
Wygląda świetnie! Czasem robię podobny obiad z makaronem z batatów, lubię azjatyckie smaki:)
Z batatami nie próbowałam 🙂