Sos pieczarkowy najlepszy


sos pieczarkowy

 

 

Pyszny sos  pieczarkowy, aromatyczny i bardzo łatwy do zrobienia. Nadaje się do makaronu, ziemniaków, pulpetów czy innych potraw.

 

 

 

 

Składniki:

  •  0,5 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól, pieprz, lubczyk, czosnek niedźwiedzi,
  • 1 szklanka jogurtu roślinnego (u mnie sojowy z Kauflanda),
  • liść laurowy, ziele angielskie.

 

Wykonanie:

Pieczarki umyj, gdy potrzeba obierz. Odłóż sobie 3-4 pieczarki, resztę pokrój w nieduże kawałki lub zetrzyj na tarce (najłatwiej w malakserze). Obierz cebulę i czosnek. Pokrój je w kostkę.

Na spód garnka wlej olej wrzuć pokrojoną cebulę, dodaj pieczarki. Smaż razem przez jakiś czas, zalej je wodą lub najlepiej bulionem warzywynym tak by płynu było więcej niż pieczarek. Dodaj ziele i liść laurowy, szczyptę soli, lubczyku i czosnku niedzwiedziego (jak masz) i gotuj do miękkości (trwa to kilka minut) pod przykryciem, pod koniec gotowania dodaj jogurt sojowy i dobrze wymieszaj.

Wyjmij ziele i liść laurowy, zmiel pieczarki blenderem ręcznym lub w kielichowym  na gładki sos dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Pozostałe pieczarki pokrój w grubsze plastry i usmaż je na brązowo na odrobinie oleju.

Dzięki dodatkowi jogurtu sos jest gładki, lekko kwaskowy i pyszny!

Gotowym sosem polej makaron lub ziemniaki i posyp z wierzchu smażonymi pieczarkami.

sos pieczarkowy

Smacznego!!!

Drukuj

Previous Szybki makaron ramen z warzywami
Next Miesiąc zielonych koktajli

7 komentarzy

  1. Renata
    30 stycznia 2018
    Odpowiedz

    dzięki – jeden prosty myk: zblenować 🙂 a jaki efekt!

  2. Marzena
    30 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Super pomysl !!!!

  3. Kamila
    31 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis:) Pozdrawiam!:)

  4. ola
    25 listopada 2018
    Odpowiedz

    Świetny przepis!!! I super smak. Polecam. Dobrze, że zaczęli produkować te wegańskie śmietany ;-D

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *