Tarta ze szparagami


Sezon na szparagi trwa, jem je bardzo często, szczególnie zielone. Wczoraj królowała u mnie  prosta tarta ze szparagami, z kilku składników.

 

 

 

Składniki:

ciasto

– 1 szklanka mąki razowej,
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
– 1/2 szklanki mąki z siemienia lnianego,

Można użyć tylko jednego rodzaju mąki (np razowej, lub orkiszowej)

– 1/2 szklanka oleju,
– szczypta soli,
– odrobina wody żeby udało się zagnieść ciasto.

farsz

– 1 pęczek zielonych szparagów,
– 1 paczka tofu naturalnego,
– garść nerkowców,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Zacznij od wymieszania mąki i soli, dodaj olej i odrobinę wody, zagnieć kulkę ciasta, wyklej nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstaw do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i zapiekaj ok 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotuj farsz. Szparagom obetnij końcówki, możesz też je delikatnie obrać. Wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, podsmaż tak żeby się przyrumieniły.
Zmiksuj tofu z nerkowcami, 1 łyżką oleju, czosnkiem, przypraw do smaku.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie zmiksowane tofu, ułóż na wierzchu szparagi, wciskając je lekko w masę. Piecz kolejne 15-20 minut aż wierzch się zrumieni. Możesz zjadać na ciepło ale na  zimno, też jest pyszna!

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Szybka kolacja - parówki sojowe w cieście francuskim
Next Przepisy z wyciskarki - dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona, gruszki i mięty

1 Comment

  1. […] Tarta ze szparagami […]

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *