Sezon na szparagi trwa, jem je bardzo często, szczególnie zielone. Wczoraj królowała u mnie  prosta tarta ze szparagami, z kilku składników.

 

 

 

Składniki:

ciasto

– 1 szklanka mąki razowej,
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
– 1/2 szklanki mąki z siemienia lnianego,

Można użyć tylko jednego rodzaju mąki (np razowej, lub orkiszowej)

– 1/2 szklanka oleju,
– szczypta soli,
– odrobina wody żeby udało się zagnieść ciasto.

farsz

– 1 pęczek zielonych szparagów,
– 1 paczka tofu naturalnego,
– garść nerkowców,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz,
– olej.

Wykonanie:

Zacznij od wymieszania mąki i soli, dodaj olej i odrobinę wody, zagnieć kulkę ciasta, wyklej nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstaw do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i zapiekaj ok 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotuj farsz. Szparagom obetnij końcówki, możesz też je delikatnie obrać. Wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, podsmaż tak żeby się przyrumieniły.
Zmiksuj tofu z nerkowcami, 1 łyżką oleju, czosnkiem, przypraw do smaku.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie zmiksowane tofu, ułóż na wierzchu szparagi, wciskając je lekko w masę. Piecz kolejne 15-20 minut aż wierzch się zrumieni. Możesz zjadać na ciepło ale na  zimno, też jest pyszna!

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *