Sezon na szparagi trwa, jem je bardzo często, szczególnie zielone. Wczoraj królowała u mnie prosta tarta ze szparagami, z kilku składników.
Składniki:
ciasto
– 1 szklanka mąki razowej,
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
– 1/2 szklanki mąki z siemienia lnianego,
Można użyć tylko jednego rodzaju mąki (np razowej, lub orkiszowej)
– 1/2 szklanka oleju,
– szczypta soli,
– odrobina wody żeby udało się zagnieść ciasto.
farsz
– 1 pęczek zielonych szparagów,
– 1 paczka tofu naturalnego,
– garść nerkowców,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, pieprz,
– olej.
Wykonanie:
Zacznij od wymieszania mąki i soli, dodaj olej i odrobinę wody, zagnieć kulkę ciasta, wyklej nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstaw do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i zapiekaj ok 15 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze, przygotuj farsz. Szparagom obetnij końcówki, możesz też je delikatnie obrać. Wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, podsmaż tak żeby się przyrumieniły.
Zmiksuj tofu z nerkowcami, 1 łyżką oleju, czosnkiem, przypraw do smaku.
Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie zmiksowane tofu, ułóż na wierzchu szparagi, wciskając je lekko w masę. Piecz kolejne 15-20 minut aż wierzch się zrumieni. Możesz zjadać na ciepło ale na zimno, też jest pyszna!
Smacznego!!!
[…] Tarta ze szparagami […]