Wegański hot dog czyli bułka z pieczarkami

Wegański hot dog czyli Polski pierwowzór bułki z parówką, kiedyś sprzedawany w budkach przy ulicach, dworcach czyli bułka z pieczarkami 🙂 U mnie w domu wróciła do łask, bardzo ją lubimy. Jest też zdrowsza niż z parówką wegańską a też prosta do zrobienia, chociaż bardziej pracochłonna.

Składniki:

  • 4 bułki do hot dogów – z dziurką,
  • pieczarki (ok 0,5 kg),
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, szczypiorek,
  • olej.

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę (raczej dużą). Na oleju przesmażamy pieczarki, lekko je solimy, gdy puszczą wodę dodajemy cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dobrze mieszamy i smażymy przez jakiś czas, przyprawiamy do smaku czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem (użyłam suszonego), lubczykiem. Smażymy do momentu aż odparuje cały płyn. Zostawiamy do ostygnięcia (tak by się nie poparzyć podczas nakładania) na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Do bułki nakładamy małą łyżką farsz i ubijamy go delikatnie – używam do tego końca drewnianej łyżki. Wypełniamy ją po same brzegi. Układamy bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut (ustawiony piekarnik na termoobieg).
Mnie najbardziej smakują same, ale chyba są tacy którzy bez keczupu nie zjedzą 😉 Wegański hot dog z pieczarkami jest pyszny!

Wegański hot dog

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

5 komentarzy

  1. Kurczę cóż za świetny blog! Przeglądam i oczom nie wierzę! Każde danie bardzo proste i szybkie, to coś czego szukałam. To się bardzo ceni w domu, gdzie nie ma czasu na długie harce w kuchni a chce się zjeść coś zdrowego i smacznego miast ciągłych kanapek W. przyszłym roku wybieram się na studia i czuję, że Twój blog bardzo mi pomoże 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *