Tort naleśnikowy jest niebanalną propozycją na imprezę rodzinną, można go zrobić z różnymi rodzajami nadzienia, w zależności od tego co macie w domu. Tort który chcę Wam pokazać jest ze szpinakiem, kaszą jaglaną, pieczarkami i wegańskim serem. Robiłam również wersje z tofu oraz z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami.
Podstawą tortu są naleśniki gryczane (link poniżej). Z doświadczenia zauważyłam, że wygodniej się je, jeśli tort jest z nie większy niż z 10 naleśników (jeśli są grube to wystarczy 7).
Składniki:
- naleśniki,
- szpinak mrożony (lub w sezonie świeży) – ok 500 g,
- kasza jaglana – ok 3/4 szklanki,
- pieczarki – ok 500 g,
- starty ser wegański (mnie się świetnie sprawdza Violife pizza),
- sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa,
- olej.
Wykonanie:
Najłatwiej jest podczas gotowania kaszy jaglanej wrzucić do garnka szpinak żeby się ugotowały razem. Trzeba wtedy jak najbardziej odparować wodę. Można również wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę, którą trzeba wymieszać z ugotowanym szpinakiem. Pieczarki ścieramy na grubej tarce i podsmażamy na odrobinie oleju. Mieszamy razem wszystkie składniki (masa powinna być sucha), doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną papryki wędzonej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja tort piekłam na okrągłej blaszce wyłożonej papierem, ale można też na blaszce z piekarnika (też wyłożonej papierem). Układamy na papierze pierwszego naleśnika, nakładamy na niego trochę farszu, posypujemy delikatnie serem, kładziemy na niego kolejnego naleśnika dobrze dociskając, nakładamy farsz, ser i tak do wykorzystania wszystkich naleśników. Kończymy farszem i posypujemy go obficie serem. Zapiekamy całość ok 20 minut. Podajemy od razu na ciepło lub zimno, pokrojone na kawłaki jak tort 🙂
Podstawą tortu są moje ulubione naleśniki gryczane, zrobione wg tego przepisu:
https://zakreconywegeobiad.pl/nalesniki-gryczane-bezglutenowe/