Pyszna, syta i szybka zupa meksykańska. Bardzo takie lubię, nie napracujesz się przy nich a efekt będzie niesamowity 🙂
Składniki
– 1 puszka fasoli czerwonej,
– 1 puszka fasoli białej,
– 1/2 puszki kukurydzy,
– 2 cebule,
– 1 mała lub pół dużej czerwonej papryki,
– 2 małe marchewki,
– 4 ząbki czosnku,
– olej,
– bulion w proszku lub w kostce,
– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kajeński,
– szczypior do posypania.
Wykonanie:
Odcedź obie fasole (wodę zostaw) i kukurydzę, marchew, paprykę i cebulę pokrój w niewielką kostkę, czosnek w grube plastry. Do garnka z wodą (ok 1,5 l) dodaj ziele, liść laurowy i bulion, wlej wodę z fasoli, dodaj wszystkie warzywa. Gotuj do miękkości ok 30 minut, przypraw do smaku, dodaj trochę oleju. Rozlej do talerzy, możesz posypać zupę posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Spróbuj też zupy 4 tygodnie