Kule – gołąbki z kapusty włoskiej

Ugotowałam dzisiaj bulion warzywny z dodatkiem grzybów suszonych, postanowiłam warzywa jakoś wykorzystać. W lodówce leżała sobie mała główka kapusty włoskiej postanowiłam więc zrobić coś podobnego do gołąbków 🙂 Część bulionu również wykorzystałam (do podlania kul).

Składniki:

– mała kapusta włoska,
– bulion warzywny,
– 3-4 ugotowane marchewki,
– 1 duża ugotowana pietruszka,
– 1 ugotowany por,
– kawałek ugotowanego selera,
– 1/3 paczki tofu wędzonego (można pominąć),
– 4 duże, wcześniej namoczone (nie odlewamy wody) i ugotowane z bulionem grzyby,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy.

Wykonanie:

Parzymy kapustę, oddzielamy liście (ok 10 sztuk). Pozostałą kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody (bez głąba).
Warzywa i grzyby z bulionu kroimy w drobną kostkę, dodajemy drobno pokrojone tofu, odcedzoną ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku.
Układamy łyżkę farszu na liściu kapusty zawijając brzegi do środka tworząc kulę. Układamy “gołąbki” w żaroodpornym naczyniu. Piekarnik nagrzewamy do ok 160 stopni.
Wodę z moczenia grzybów delikatnie odlewamy do garnka tak żeby nieczystości pozostały na spodzie, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku.
Zalewamy kule bulionem, przykrywamy i pieczemy ok 50 minut, do miękkości kapusty.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *