Zupa miso z grzybami enoki

Kolejna odsłona szybkiej zupy miso na bulionie AMANDIN, który bywa dla mnie wielką pomocą i wybawieniem gdy nie mam czasu na gotowanie. Ponieważ bardzo lubię zupy często je przygotowuję, jest to dla mnie pełnowartościowy posiłek, w którym można wiele przemycić. Jest to lekka zupa w sam raz po Świątecznym objedzeniu 🙂

Składniki:

  • 1 l bulionu miso firmy AMANDIN,
  • 1 opakowanie grzybów enoki (złotych),
  • 1 marchew,
  • 1 mała cebula,
  • 3 liście kapusty pekińskiej,
  • 1/2 “pęczka” makaronu gryczanego soba,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz, ew. sos sojowy.
  • olej.

Wykonanie:

Marchew obieramy, kroimy w plastry a te w paski, cebulę kroimy w półplastry, na spodzie garnka rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy na niego marchew i cebulę chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem. Złote enoki wyjmujemy z opakowania, obcinamy korzonki, rozdzielamy je na mniejsze kępki (grzyby są złączone) dodajemy do gotującej się zupy, gdy już marchew będzie prawie miękka dodajemy pokrojoną w paski pekińską i połamany na mniejsze kawałki makaron soba. Gotujemy do miękkości makaronu, przyprawiamy do smaku, podajemy posypaną szczypiorkiem. Kilkanaście minut i mamy zupę gotową 🙂

img_1133 Smacznego!!!

Jeśli w  Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET

logo-2016-35x29,9

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *