Kolejna odsłona szybkiej zupy miso na bulionie AMANDIN, który bywa dla mnie wielką pomocą i wybawieniem gdy nie mam czasu na gotowanie. Ponieważ bardzo lubię zupy często je przygotowuję, jest to dla mnie pełnowartościowy posiłek, w którym można wiele przemycić. Jest to lekka zupa w sam raz po Świątecznym objedzeniu 🙂
Składniki:
- 1 l bulionu miso firmy AMANDIN,
- 1 opakowanie grzybów enoki (złotych),
- 1 marchew,
- 1 mała cebula,
- 3 liście kapusty pekińskiej,
- 1/2 “pęczka” makaronu gryczanego soba,
- szczypiorek,
- sól, pieprz, ew. sos sojowy.
- olej.
Wykonanie:
Marchew obieramy, kroimy w plastry a te w paski, cebulę kroimy w półplastry, na spodzie garnka rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy na niego marchew i cebulę chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem. Złote enoki wyjmujemy z opakowania, obcinamy korzonki, rozdzielamy je na mniejsze kępki (grzyby są złączone) dodajemy do gotującej się zupy, gdy już marchew będzie prawie miękka dodajemy pokrojoną w paski pekińską i połamany na mniejsze kawałki makaron soba. Gotujemy do miękkości makaronu, przyprawiamy do smaku, podajemy posypaną szczypiorkiem. Kilkanaście minut i mamy zupę gotową 🙂
Smacznego!!!
Jeśli w Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET