Tofu wędzone z powodzeniem może miesożercom zastąpić w potrawach mięso, przykładem jest np lubiany prosty i pyszny żurek. Zupę można przygotować na własnym owsianym zakwasie
z dodatkiem pysznego wędzonego tofu 🙂
Zakwas (robimy co najmniej na 3 dni przed gotowaniem zupy):
– 100 g płatków owsianych,
– 1 litry wody,
– 1 łyżka mąki pszennej,
– 1 ząbek czosnku.
Wsypujemy do szklanego słoika płatki, dodajemy makę i czosnek, zalewamy ciepłą wodą. Słoik zostawiamy uchylony, odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas powinien być gotowy, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki. Im dłużej jest przechowywany, tym robi się bardziej kwaśny.
Żur:
– zakwas,
– woda,
– 1 opakowanie tofu wędzonego,
– kilka ziemniaków,
– cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– grzyby mrożone lub suszone,
– majeranek,
– sól, pieprz,
– olej.
Gotujemy wodę w garnku (pamiętając że dolejemy jeszcze innego płynu – zakwasu) z grzybami (jeśli suszonymi, trzeba je wcześniej namoczyć, wodę można wykorzystać do zupy), do ich miękkości. Jeśli grzyby już dochodzą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane ząbki czosnku. Tofu kroimy w kostkę, smażymy do zrumienienia, zdejmujemy z patelni, smażymy na niej pokrojoną cebulę. Dodajemy tofu i cebulę do gotującej się zupy. W międzyczasie przecieramy zakwas przez sitko. Jeśli już wszystkie składniki sa miękkie wlewamy do zupy przecedzony zakwas, próbując co jakiś czas czy jest wystarczająco kwaśna. Świeży żur nie jest jeszcze bardzo kwaśny więc potrzeba będzie go więcej niż starszego. Dodajemy do zupy dużo majeranku, przyprawiamy solą i pieprzem. Amatorzy śmietany mogą jeszcze zaprawić nią zupę.
Smacznego!!!
Jeśli gotujące się ziemniaki zalewamy żurem to jest zalewajka ;).
Żur jest wtedy gdy gotujemy żur, a inne dodatki, czyli ziemniaki, chleb podajemy osobno lub dodajemy do żuru.