Warzywna lazania to pełen warzyw pyszny obiad lub ciepła kolacja.
Składniki:
- płaty makaronu do lasagne (zużyłam 8),
- cukinia,
- 3 marchewki,
- mały brokuł,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny,
- ew. wegański ser żółty.
Na sos beszamelowy: - olej (kilka łyżek),
- mąka – ok 2-3 łyżek,
- woda (ok 0,5 l),
- szczypta soli,
- gałka muszkatołowa,
- papryka słodka, pieprz kajeński.
Wykonanie:
Zacznij od umycia warzyw. Marchewkę pokrój w plasterki, brokuł podziel na małe różyczki.
Wstaw wodę w garnku, na wrzątek wrzuć marchew, po 5 minutach włóż brokuły, gotuj aż będą al dente. Odcedź warzywa.
Cebulę pokrój w półplasterki, cukinię na grubsze plasterki. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć cebulę i krótko smaż. Dodaj cukinię, po 2 minutach podlej delikatnie wodą i dodaj pokrojony czosnek. Dusimy warzywa przez kilka minut, przypraw je solą i pieprzem ziołowym.
Formę w której będziesz piec lasagne posmaruj tłuszczem. Ułóż na spodzie plastry makaronu, posyp odrobiną sera, wyłóż na niego cukinię z cebulą, znów posyp serem, na to znów lasagne, ser, marchew z brokułem, posól, popieprz i znów posyp serem. I tak do wykorzystania składników.
Nagrzej piekarnik do ok 180 stopni.
Naszykuj sos:
W garnku rozgrzej olej, zasyp mąką. Mieszaj dokładnie trzepaczką. Wlej wodę (możesz zrobić pół na pół z mlekiem sojowym), dodaj przyprawy, gotuj ciągle mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
Polej lazanię sosem, przykryj folia aluminiową i piecz ok 35 minut.
Smacznego!!!