Warzywna lazania


Warzywna lazania to pełen warzyw pyszny obiad lub ciepła kolacja.

Składniki:

  • płaty  makaronu do lasagne (zużyłam 8),
  • cukinia,
  • 3 marchewki,
  • mały brokuł,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny,
  • ew. wegański ser żółty.
    Na sos beszamelowy:
  • olej (kilka łyżek),
  • mąka – ok 2-3 łyżek,
  • woda (ok 0,5 l),
  • szczypta soli,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka słodka, pieprz kajeński.

Wykonanie:

Zacznij od umycia warzyw. Marchewkę pokrój w plasterki, brokuł podziel na małe różyczki.

Wstaw wodę w garnku, na wrzątek wrzuć marchew, po 5 minutach włóż brokuły, gotuj aż będą al dente. Odcedź warzywa.
Cebulę pokrój w półplasterki, cukinię na grubsze plasterki. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć cebulę i krótko smaż. Dodaj cukinię, po 2 minutach podlej delikatnie wodą i dodaj pokrojony czosnek. Dusimy warzywa przez kilka minut, przypraw je solą i pieprzem ziołowym.

Formę w której będziesz piec lasagne posmaruj tłuszczem. Ułóż na spodzie plastry makaronu, posyp odrobiną sera, wyłóż na niego cukinię z cebulą, znów posyp serem, na to znów lasagne, ser, marchew z brokułem, posól, popieprz i znów posyp serem. I tak do wykorzystania składników.

Nagrzej piekarnik do ok 180 stopni.

Naszykuj sos:
W garnku rozgrzej olej, zasyp mąką. Mieszaj dokładnie trzepaczką. Wlej wodę (możesz zrobić pół na pół z mlekiem sojowym), dodaj przyprawy, gotuj ciągle mieszając do momentu zgęstnienia sosu.
Polej lazanię sosem, przykryj folia aluminiową i piecz ok 35 minut.

warzywna lazania

Smacznego!!!

print
Previous Sałatka z kalafiora i brokułu
Next Amarantus z pieczarkami i cukinią

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *