Risotto z porem


Dzisiaj zrobiłam sobie na obiad szybkie risotto z porem.

Składniki (na 2 osoby):

– 3/4 szklanki białego ryżu,
– 2 pory (nie tylko część biała ale zielona również),
– bulion lub woda i przyprawy 🙂
– olej,
– sól, pieprz, tymianek,
– ew. białe wino.

Wykonanie:

Najlepiej jest ryż trochę wcześniej namoczyć będzie się szybciej gotował. Później go wypłukać i odlać wodę.
Por przekroić wzdłuż i pokroić go w plastry, przesmażyć w na oleju w rozgrzanej patelni. Włożyć do niego ryż, wymieszać,  jeszcze chwile razem smażyć, podlać wodą lub bulionem, ew. dodać trochę wina białego. Płyn musi przykryć zawartość patelni. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż woda zostanie wchłonięta, jeśli ryż będzie twardy, dolewamy jeszcze wodę lub bulionu i gotujemy do wygotowania i do miękkości ryżu (u mnie trwało to ok 15 minut). Przyprawiamy i podajemy gorące.

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Kapusta duszona z musztardą
Next Gulasz z cukinią

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *