Kalafior pieczony w musztardowej skorupce

Popularny przepis na kalafiora pieczonego krąży po internecie, postanowiłam i ja go zrobić, ale po swojemu 🙂 Bardzo prosty i szybki do zrobienia, nie licząc czasu pieczenia.

Składniki:

– 1 kalafior,
– 3 łyżki musztardy,
– 3 łyżki oleju,
– 1 ząbek czosnku,
– sól, papryka wędzona.

Wykonanie:

Odciąć z kalafiora liście i końcówkę nóżki. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią kalafiora (bez spodu), ułożyć go na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piec ok 1 godziny.
Kalafior jest pyszny, miękki z chrupiącą, lekko ostrą skórką. Zjedliśmy go do pulpetów z ciecierzycy 🙂

3244

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *