Przez przypadek wyszła mi najlepsza sałatka o smaku tuńczyka jaką jadłam 🙂 Planowałam zwykłego sandwicza z sałatką nie spodziewając się, że wyjdzie mi aż takie cudo. Polecam każdemu pożeraczowi kanapek i wielbicielom sałatek! Ta sałatka może też być jedzona solo, ale jednak spróbujcie wersji w kanapce 😉
Składniki:
- chleb tostowy (po 2 na kanapkę),
- główka mini salaty rzymskiej,
- 1 puszka ciecierzycy (tak, musi być puszka),
- 1/4 czerwonej papryki,
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1/2 cebuli,
- ok 10 cm ogórka zielonego wężowego,
- 3-4 łyżki dowolnego majonezu roślinnego,
- 1 awokado,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączyć (wodę można zostawić na majonez lub bezy), utłuc ją tłuczkiem do ziemniaków lub pognieść widelcem (nie mielić), dodać kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę: paprykę, seler naciowy, cebulę, ogórka (wszystkie warzywa powinny być tej samej wielkości – mniej więcej ziarenka kukurydzy), majonez, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Awokado obrać, pokroić w cienkie plastry, sałatę umyć i osuszyć. Chleb podpiec w tosterze tak by był chrupki. Kładziemy obok siebie 2 kromki, na obu układamy plastry awokado (nie musi być bardzo dużo), delikatnie rozsmarowujemy je na kromkach – można je posolić – na nich układamy po dwa liście salaty (trochę ją skróćcie żeby nie wystawała bardzo), na jednej kromce kładziemy sałatkę rozkładając ją na całej kromce dosyć grubo (na ok 1 cm), przykrywamy ją drugą kromką z sałatą i awokado, dociskamy. Mnie wyszły 4 kanapki ale z dużego chleba tostowego. Nadają się w sam raz na lunch do pracy, dla dziecka do szkoły, lub na śniadanie w domu. Są syte, pyszne i przy okazji zdrowe!
Smacznego!!!
Przepyszna! Nie mogłam dowierzyć że będzie smakować jak z tuńczykiem…a jednak! Na pewno będzie jedną z moich ulubionych
Cieszę się 🙂