Sos musztardowo – boczniakowy

Szybki, pyszny sos do ziemniaków lub ryżu. Użyłam do niego sosu beszamelowego ryżowego firmy Amandin, jest bardzo fajną bazą do różnych sosów czy zapiekanek.

Składniki:

  • garść boczniaków,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 opakowanie sosu beszamelowego Amandin,
  • 1 duża łyżka musztardy ziarnistej,
  • 1 łyżka maki ryżowej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

W rondelku lub małym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim podzielone na paski boczniaki, zalać je sosem, dodać musztardę. Gotować przez kilka minut, przyprawić do smaku. W szklance wymieszać dokładnie wodę z mąką, dodać ją do gotującego się sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować tak by sos się zagęścił (jeśli przez przypadek Wasz sos będzie zbyt gęsty śmiało dodajcie do niego trochę wody i jeszcze pogotujcie). Zjadajcie na gorąco do obiadu 🙂

P1020141

Smacznego!!!

Jeśli w Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET

logo-2016-35x29,9

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *