Szybki, pyszny sos do ziemniaków lub ryżu. Użyłam do niego sosu beszamelowego ryżowego firmy Amandin, jest bardzo fajną bazą do różnych sosów czy zapiekanek.
Składniki:
- garść boczniaków,
- 1 łyżka oleju,
- 1 opakowanie sosu beszamelowego Amandin,
- 1 duża łyżka musztardy ziarnistej,
- 1 łyżka maki ryżowej,
- 1/2 szklanki wody,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
W rondelku lub małym garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim podzielone na paski boczniaki, zalać je sosem, dodać musztardę. Gotować przez kilka minut, przyprawić do smaku. W szklance wymieszać dokładnie wodę z mąką, dodać ją do gotującego się sosu, dobrze wymieszać, chwilę pogotować tak by sos się zagęścił (jeśli przez przypadek Wasz sos będzie zbyt gęsty śmiało dodajcie do niego trochę wody i jeszcze pogotujcie). Zjadajcie na gorąco do obiadu 🙂
Smacznego!!!
Jeśli w Waszych sklepach nie ma produktów AMANDIN, poproście sprzedawcę by się skontaktował z VEGAMARKET