Ziemniaki z kalafiorem po indyjsku

Potrwa jest trochę jak smażone ziemniaki z kalafiorem po indyjsku i dlatego bardzo mi smakuje 🙂

Składniki (na 1 dużą porcję):

– ok 400 g ziemniaków,
– ok 350 g kalafiora,
– 1/2  łyżeczki kuminu,
– 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego,
– 1 łyżeczka curry (lub kurkumy),
– szczypta chili i pieprzu, sól, pół łyżeczki gorczycy białej, ok 1/3 łyżeczki asafetydy,
– olej.

Wykonanie:

Obierane i umyte ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, umytego kalafiora dzielimy na małe różyczki, imbir drobno siekamy.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, curry, gorczycę, asafetydę, kumin, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy ziemniaki i kalafior, dobrze mieszamy tak żeby warzywa pokryły się przyprawami. Smażymy 5 minut na dużym ogniu, mieszając co chwilę żeby się nie przypaliły. Przykrywamy warzywa pokrywką, zmniejszamy ogień, co pewien czas potrząsamy patelnią żeby warzywa nie przywarły do dna (lub mieszamy). Smażymy do miękkości, przyprawiamy solą i chili, pieprzem, podajemy na ciepło.
Jest pyszne 🙂

 

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *