Resztkowe, pyszne placuszki 🙂
Składniki (ok 10-12 niedużych placków):
– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 podłużna cienka cukinia (ok 20 cm),
– mały kawałek dyni,
– kilka gałązek szczypiorku,
– ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
– olej.
Wykonanie:
Cukinię ze skórą zetrzeć na tarce (grube oczka), posolić i włożyć na sitko. Kaszę zmiksować na gładką masę. Dynię również zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Cukinię dobrze odcisnąć z soku który puściła. Dodać warzywa i siemię do kaszy, wymieszać, przyprawić do smaku, dodać do masy mąkę ziemniaczaną. Masa będzie gęsta, można do niej dodać 2 łyżki oleju. Najlepiej się je formuje nabierając na łyżkę ciasto i rozprowadzając je łyżką. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju, delikatnie przekładając na drugą stronę.
Smacznego!!!
Czy można je upiec w piekarniku? Ile stopni i jak długo?
marlak, ja tylko smażyłam, myślę, że możesz spróbować upiec, przecież ziemniaczane też można piec 🙂
Zrobiłam 🙂 bez dyni. Zamiast szczypiorku – czosnek i koperek. Bez mąki. Upieklam w piekarniku. Dzieciaki zjadly wszystko i wolaly o dokładkę 🙂
Bardzo fajny pomysł!