Placki z kaszy jaglanej z cukinią i dynią


Resztkowe, pyszne placuszki 🙂

Składniki (ok 10-12 niedużych placków):

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 podłużna cienka cukinia (ok 20 cm),
– mały kawałek dyni,
– kilka gałązek szczypiorku,
– ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
– olej.

Wykonanie:

Cukinię ze skórą zetrzeć na tarce (grube oczka), posolić i włożyć na sitko. Kaszę zmiksować na gładką masę. Dynię również zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Cukinię dobrze odcisnąć z soku który puściła. Dodać warzywa i siemię do kaszy, wymieszać, przyprawić do smaku, dodać do masy mąkę ziemniaczaną. Masa będzie gęsta, można do niej dodać 2 łyżki oleju. Najlepiej się je formuje nabierając na łyżkę ciasto i rozprowadzając je łyżką. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju, delikatnie przekładając na drugą stronę.

 Smacznego!!!

Drukuj
Previous Plasterki na kanapkę - wege_dlina
Next Zupa fasolowa z zacierkami

4 komentarze

  1. marlak
    17 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy można je upiec w piekarniku? Ile stopni i jak długo?

    • 17 maja 2016
      Odpowiedz

      marlak, ja tylko smażyłam, myślę, że możesz spróbować upiec, przecież ziemniaczane też można piec 🙂

      • marlak
        5 czerwca 2016
        Odpowiedz

        Zrobiłam 🙂 bez dyni. Zamiast szczypiorku – czosnek i koperek. Bez mąki. Upieklam w piekarniku. Dzieciaki zjadly wszystko i wolaly o dokładkę 🙂

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *