Placki z kaszy jaglanej z cukinią i dynią

Resztkowe, pyszne placuszki 🙂

Składniki (ok 10-12 niedużych placków):

– 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
– 1 podłużna cienka cukinia (ok 20 cm),
– mały kawałek dyni,
– kilka gałązek szczypiorku,
– ok 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
– olej.

Wykonanie:

Cukinię ze skórą zetrzeć na tarce (grube oczka), posolić i włożyć na sitko. Kaszę zmiksować na gładką masę. Dynię również zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać. Cukinię dobrze odcisnąć z soku który puściła. Dodać warzywa i siemię do kaszy, wymieszać, przyprawić do smaku, dodać do masy mąkę ziemniaczaną. Masa będzie gęsta, można do niej dodać 2 łyżki oleju. Najlepiej się je formuje nabierając na łyżkę ciasto i rozprowadzając je łyżką. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju, delikatnie przekładając na drugą stronę.

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *