Niektórzy twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, u mnie z tym różnie, czasami lubię jeść owoce do południa, innym razem jem “normalne” śniadania. Czasami są to naleśniki, na które jest już kilka przepisów na blogu, tym razem bardzo proste, szybkie i pyszne (jak zwykle), posmarowane hummusem i z warzywami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka owsianego lub innego,
- ok 1 szklanki wody gazowanej,
- 2-3 łyżki oleju,
- szczypta soli.
- dowolny hummus (u mnie dwa smaki naturalny i buraczany),
- 1/2 ogórka – pokrojonego w kostkę,
- 2 – 3 garście roszponki,
- 1 mała szalotka,
- mały pęczek szczypiorku,
- dowolne kiełki,
- ew. keczup.
Wykonanie:
Ponieważ rzadko kupuję mleka roślinne do naleśników robię ekspresowe mleko z płatków owsianych (ok 4 łyżek płatków najpierw mielę drobno, później dodaję wodę i chwilę blenduje razem – nie robię tego od razu dlatego, że podczas długiego mielenia płyn robi się kleisty a nie zawsze tego chcemy). Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, mieszam, wlewam mleko (jeśli Wam nie przeszkadza to razem z kawałkami owsa), olej i porządnie mieszam trzepaczką. Ciasto na pewno będzie za gęste dlatego po trochu dodajemy do niego wodę gazowaną aż do uzyskania odpowiednio rzadkiej konsystencji. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, odkładamy na talerz, przykrywając drugim talerzem, do czasu aż będziemy mieli usmażone wszystkie.
Na naleśnikach rozsmarowujemy hummus, układamy na środku wzdłuż roszponkę, na niej pokrojonego ogórka, szalotkę (pokrojoną w półplastry lub drobną kostkę), posiekany szczypiorek i kiełki. Jeśli lubimy keczup, możemy również zrobić po środku z niego szlaczek. Zawijamy naleśnika w rulon. Zjadamy od razu lub zabieramy na śniadanie do pracy czy szkoły.
Smacznego!!!
Inne przepisy na naleśniki znajdziecie tutaj:
https://zakreconywegeobiad.pl/szybkie-nalesniki-bezglutenowe/