Afrykańska zupa ziemniaczana już na nie jednym blogu była, moja jest oczywiście kombinacją i własną twórczością 😉 Ale bardzo pyszną i aromatyczną. Każdemu miłośnikowi ziemniaków i masła orzechowego przypadnie do gustu 🙂
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 nieduża papryka czerwona,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1 mała cebula,
- 1 mała cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- cynamon,
- kumin,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- olej.
Wykonanie:
Zacznij od obrania ziemniaków, marchewki, cebuli i czosnku, umyj je, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plastry, wrzuć je do garnka, dodaj liść laurowy, szczyptę soli, zalej wodą tak by warzywa były przykryte. Gotuj je na niedużym ogniu. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plastry. Rozgrzej trochę oleju na patelni wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj pokrojony czosnek. Przełóż cebulę do garnka. Paprykę pokrój w kostkę, również dodaj ją do garnka, dodaj masło orzechowe, dobrze rozmieszaj, zetrzyj do garnka skórkę z cytryny dodaj sok z połowy. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania przypraw zupę do smaku szczyptą cynamonu, papryką słodką i ostrą, sporą ilością kuminu oraz solą i pieprzem. Możesz ją podać z podprażonymi orzechami ziemnymi i posypaną szczypiorkiem.
Smacznego!!!
tak sie doczepię trochę – w którym momencie dajemy tą cytryne pojawiająca się w skladnikach?? bo sie wzięłam za robienie i zonk;)
Jest napisane w przepisie 🙂 Skórkę ścierasz do zupy i wyciskasz sok 🙂