Afrykańska zupa ziemniaczana z masłem orzechowym

 

Afrykańska zupa ziemniaczana już na nie jednym blogu była, moja jest oczywiście kombinacją i własną twórczością 😉 Ale bardzo pyszną i aromatyczną. Każdemu miłośnikowi ziemniaków i masła orzechowego przypadnie do gustu 🙂

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 nieduża papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cynamon,
  • kumin,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy,
  • olej.

 

Wykonanie:

Zacznij od obrania ziemniaków, marchewki, cebuli i czosnku, umyj je, z papryki wykrój gniazdo nasienne. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plastry, wrzuć je do garnka, dodaj liść laurowy, szczyptę soli, zalej wodą tak by warzywa były przykryte. Gotuj je na niedużym ogniu. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plastry. Rozgrzej trochę oleju na patelni wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia, dodaj pokrojony czosnek. Przełóż cebulę do garnka. Paprykę pokrój w kostkę, również dodaj ją do garnka, dodaj masło orzechowe, dobrze rozmieszaj, zetrzyj do garnka skórkę z cytryny dodaj sok z połowy. Gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania przypraw zupę do smaku szczyptą cynamonu, papryką słodką i ostrą, sporą ilością kuminu oraz solą i pieprzem. Możesz ją podać z podprażonymi orzechami ziemnymi  i posypaną szczypiorkiem.

Afrykańska zupa ziemniaczana z masłem orzechowym
Afrykańska zupa ziemniaczana z masłem orzechowym

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

  1. tak sie doczepię trochę – w którym momencie dajemy tą cytryne pojawiająca się w skladnikach?? bo sie wzięłam za robienie i zonk;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *